petak, 30. prosinca 2022.

Charles Dickens- Božićna pjesma

 

                                                                       Photo by Alexey Savchenko on Unsplash

 

 Potrudih se u ovoj knjižici prizvati duha jedne Ideje, duha koji će moje čitatelje oraspoložiti- prema njima samima, jedne prema drugima, prema božićnom času, a i prema meni.
Neka im taj duh opsjeda kuću prijazno i neka ga nitko ne poželi odložiti s knjigom.
Čitateljima vjerni prijatelj i sužanj
Charles Dickens

Tko još nije čuo za priču o Ebenezeru Scrooge-u, zlom škrtcu tvrda srca kojeg su na Božić posjetila tri duha i potaknula ga na promjenu života? Priča koja je doživjela toliko ekranizacija, crtića...Ja sam ju kao dijete slušala u dječjoj audio verziji i neke dijelove znam gotovo napamet.
Kada je nešto tako planetarno popularno uvijek je dobro imati na umu dvije stvari:da postoji važan razlog zašto je ta priča tako bliska svima nama i da godine njenog postojanja u popularnoj kulturi razvodnjavaju smisao, pa se dobro vratiti na original.
Što se tiče prvog razloga mislim da odgovor leži u tome da ovo djelo čini upravo ono što je umjetnost pozvana činiti. Poziv umjetnosti je istina: govorenje, pisanje, slikanje i muziciranje istine. To je nevjerojatno velik i zahtjevan poziv kojemu često mnogi od nas nisu dorasli. Često nas naša ljudskost, naši grijesi i ograničenja sprečavaju da tu Istinu u punini prihvatimo i prenesemo. Zato su i naši umjetnički pokušaji često samo polovični pokušaji njene spoznaje. Ipak, kada  u svojim djelima vjerno tragamo za njome, čitatelj to prepoznaje. Naše srce prepoznaje zov Istine čak i kada naš razum to ne može objasniti.
Mislim da je u tome razlog planetarne popularnosti ove priče. Govori Istinu o nama: kakvi smo i što želimo, o našim bližnjima, o Božiću, i najvažnije od svega, da za nas ima nade.
Ovim promišljanjem nije mi bila namjera uzdići Božićnu priču i Dickensa na pijedestal koji im ne pripada već samo komentirati zašto ju toliko volimo i zašto nas dotiče.  Jer iako je jedna priča o Božiću, ipak je milijune načina na koji je Božić dotakao svakog pojedinog čovjeka. Neki su vidjeli Dijete. Neki drugi samo su primijetili da je na taj dan sve drugačije. Možda će im trebati čitav život da spoznaju razlog.
Svi volimo Božić. I to nije samo jer razumom znamo što se dogodilo u toj noći. To je zato jer naše srce osjeća bolje nego što to možemo izreći da je to noć izravna Božjeg zahvata u naš svijet.  Zbog toga  vjerujemo da ima moć mijenjati srca čak i onih koje smo otpisali poput Ebenezera Scroogea.

Božićna pjesma je postala tako neizostavan dio naše kulture da bi bila prava šteta znati ju samo iz crtića. Uzmite knjigu i dozvolite Dickensu da vam je sam ispriča. Nećete požaliti jer on je zaista pravi majstor pripovijedanja.
Uz završni odlomak Božićne pjesme želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić!

Neki su se smijali videći tu promjenu, no on ih je puštao da se smiju i malo se na to obazirao: jer bio je dovoljno mudar da bi znao da se na ovome svijetu nikad ništa dobro nije dogodilo a da na to ljudi u početku nisu izlili svoju mjericu smijeha; a znajući da su ti i tako slijepi pomislio je kako je onda bolje da oči sakriju u nabore smijeha, nego da ih ta bolest napadne u kojem od manje privlačnih oblika. Njegovo se srce smijalo: i za nj je to bilo dovoljno.

Nema komentara:

Objavi komentar

Tea Agejev: Jasna slika ljubavi

  Kada sam otvarala ovaj blog, nisam ni pomišljala da ću uskoro imati čast predstaviti i knjigu svoje drage prijateljice. Tea i ja zajedno ...