četvrtak, 23. prosinca 2021.

Magnus MacFarlane-Barrow: Baraka koja je nahranila milijun djece

Iz male barake u Dalmallyju, Argyll, 1992. godine Magnus je zatražio donacije pomoći za jednokratan put u ratom pogođenu Bosnu i Hercegovinu. Što se dogodilo u tjednima, mjesecima i godinama koje su uslijedile nije samo iznenadilo Magnusa već je nadahnulo desetine tisuća ljudi diljem svijeta da se priključe pokretu koji bi jednoga dana mogao stati na kraj gladi djece.

Baraka koja je nahranila milijun djece opisuje kako je do sada tekla ta izvanredna priča.

Upoznajte ljude koji su nadahnuli ovaj rad i zbog kojih je on rastao. Čitajte o malim djelima ljubavi koja su učinila ovaj rad mogućim. Saznajte kako, u svijetu gdje 61 milijun djece još uvijek ne ide u školu, rad Marijinih obroka tek počinje.
                          Marijini obroci  

  Mislila sam da ne trebam pročitati ovu knjigu jer sam već upoznata sa radom Marijinih obroka. Međutim, u book clubu u kojem sudjelujem Baraka je lektira za ovaj mjesec. Zato sam ju posudila i pročitala. Sada ju želim preporučiti vama. U mjesecu darivanja svi želimo biti posebno osjetljivi prema onima koji imaju puno manje od nas. Zato mislim da je ovo dobra prilika da se podsjetimo zašto i na koji način treba pomagati a čini mi se da je ovo knjiga koja nam može punuditi odgovore na ta pitanja.  Osim što sadrži priču o Marijinim obrocima, toj zbilja impresivnoj organizaciji za koju bismo svi trebali znati, govori nam o poštovanju prema čovjeku bez obzira na to koliko ima, o vrijednosti obitelji, o tome kako male stvari mogu postati nezamislivo velike kada živimo u istini.
U knjizi 7 navika uspješnih obitelji, Stephen Covey kaže da osim obitelji koja je potpuno funkcionalna postoji još jedan viši stupanj obitelji, a to je obitelj sa svrhom. Drugim riječima, kada uspijemo da naša obitelj nije samo dobra za sve nas kao članove već možemo učiniti dobro i za druge oko nas, tada imamo obitelj sa svrhom.
To je bila prva misao kada sam počela čitati Baraku koja je nahranila milijun djece: Marijini obroci nastali su ukorijenjeni u jednoj obitelji sa svrhom. Na samom početku, Magnus opisuje svoju obitelj i kako je došlo do toga da se on počne baviti humanitarnim radom, iz čega su na kraju izrasli Marijini obroci. Prekrasno je vidjeti ova svjetska organizacija koja danas hrani više od milijun djece nije nastala kada je neki bogataš odlučio riješiti problem gladi u svijetu nego u jednoj običnoj obitelji. Ona je započela kao jedna gesta ljubavi i pomoći onima koji su bili u potrebi. Nakon toga ta se ljubav umnožila i prelila svih očekivanja onih koji su započeli ovo djelo.
Upravo to je poruka knjige koja me se najviše dojmila: ti nisi premalen da bi pomogao i napravio promjenu. Možda strpljivost i ljubav koju ulažeš u odgoj svoje djece donosi promjenu. Možda trpljenje koje prikazuješ donosi promjenu. Tvojih 130 kuna kojima možeš nahraniti jedno dijete cijele godine donosi promjenu za to konkretno i stvarno dijete. Mnogo je načina. I svi su nam na dohvat ruke.
U svijetu u kojemu smo bombardirani lošim vjestima i često nam se čini da ništa ne možemo promijeniti Marijni obroci donose nadu: ne samo onima koji su gladni, nego i nama koji smo zaboravili da možemo pomoći i da je naša pomoć potrebna svijetu.
 Ovdje možete pročitati više o Marijinim obrocima, naručiti knjigu i vidjeti kako i vi možete pomoći.

Želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić!

Nema komentara:

Objavi komentar

Tea Agejev: Jasna slika ljubavi

  Kada sam otvarala ovaj blog, nisam ni pomišljala da ću uskoro imati čast predstaviti i knjigu svoje drage prijateljice. Tea i ja zajedno ...